włoska restauracja w Krakowie

Najlepszą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który znakomicie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu należyte? Zwykle jest tak, że najporządniej dopasować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o należytej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest ogrom różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek także Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość poprawnie z serem, w związku z tym zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, by spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Co więcej lżejsze czerwone wina z są następnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.